Lideratge conscient

10

La nostra societat dóna molta importància al coneixement i a l’educació per treure’ns de la ignorància, però dóna molta menys importància al desenvolupament i coneixement dels nostres principis i valors bàsics: responsabilitat, integritat, valor i gestió de la nostra intel·ligència emocional. Els nostres filòsofs, Plató, Sòcrates, Spinoza, entenien també que l’objectiu de l’ésser humà era desenvolupar aquesta part dels nostres principis i valors. El nostre primer pas és conèixer-nos a nosaltres mateixos.

Un filòsof oriental, Sidaharta, deia “no busquis allò que no tens, troba allò que mai has perdut”. La ignorància sobre nosaltres mateixos és el nostre pitjor enemic. En un dels temples grecs de Delfos, es veia escrit a l’entrada “Home, coneix-te a tu mateix” (Gnoti seaunton). Explorar el meu món interior. Només jo puc fer aquest viatge de descoberta personal. Cadascun de nosaltres guarda la porta del canvi, que només s’obre des de dins. Solament es pot crear un canvi en el nostre entorn, sigui empresa, camp familiar o societat, si es produeix un canvi a nivell individual.

Per tant, si volem liderar la nostra vida professional i personal, hem de començar per re-conèixer-nos. Qui sóc? Què vull? Què estic fent? Quin és el meu propòsit o missió en la vida? Quins són els meus principis, els meus valors, les meves responsanbilitats? Quines limitacions em poso per poder ser feliç, per tenir unes relacions sanes?

Si volem ser capdavanters de la nostra vida i del nostre treball, la base és l’autoconeixement. Sense això, no puc transmetre ni responsabilitat ni confiança. La base de la responsabilitat i de la confiança és l’autoconeixement.

Facilitadora Mª Rosa Plans