Formació Seitai, cultura de salut i vida

Seitai

“CONSULTEU EL CALENDARI I ELS HORARIS A LA NOSTRA AGENDA”

Qualsevol desenvolupament de tècniques curatives, no contribuirà a aconseguir la salut, si l’home no cultiva la seva força interior

Haruchika Noguchi

H. Noguchi 1909-1976, una de les personalitats més destacades de la medecina tradicional japonesa, metge, terapeuta, investigador i mestre, va observar  minuciosament la naturalesa humana i la seva manifestació espontània a través de les pràctiques senzilles de Katsugen i iuki. Al 1944, va descobrir l’estructura del moviment espontani creant l’escola SEITAI per senyalar la importància vital que es mantingui la flexibilitat natural d’aquesta estructura de l’ésser humà i la manera com cultivar-la, tenint en compte la diferència en cada individu. Al 1957, aquesta cultura és reconeguda pel Ministeri d’Educació Ciència.

Que es el Seitai o cultura Seitai?

Seitai vol dir coordinació de l’organisme i l’autoregulació de la CVP (cap, vertebres i pelvis) com a rectora de la vida del Ser.

El Seitai és cultura de salut i de vida que investiga i observa la naturalesa humana en tot el seu conjunt: biològica, psíquica, activitat física i activitat energètica, i els seus coneixements van destinats a cultivar-la i respectar-la.

Per tant, el Seitai orienta i educa a les persones a que descobreixin i desenvolupin la seva força vital, respectant la manifestació espontània de la pròpia naturalesa i expressant la vitalitat estancada o bloquejada per conduir-la a resolució i a la recuperació.

L’enfocament bàsic es basa en:

  • La coordinació de la CVP (cap, vèrtebres i pelvis)
  • La comprensió de l’estructura del moviment espontani energètic o esquema Osei
  • Com resoldre la TPE (tensió parcial excessiva).

Practiques del Seitai:

KATSUGEN (Moviment energètic i espontani)

Hi ha dos grans moviments universals: contracció i expansió, per tal de mantenir l’equilibri. En l’ésser humà aquets moviments són la inspiració i l’expiració, que es fan de manera espontània. Quan algun d’aquests dos es bloqueja comencen els desequilibris físics i psíquics. A través del Katsugen, anirem exercitant aquest moviment espontani (SN Parasimpàtic) per trobar una via de sortida a les tensions i tornar a la fluïdesa dels dos grans moviments.

IUKI 

Iuki significa comunicació sense paraules. Iuki, és el mateix que el katsugen però es fa a través de les mans, que són les eines directes del cervell. Per xemple, quan tenim mal de cap posem les mans directament a sobre on tenim el dolor…

És un treball sobre la columna vertebral CVP o moviment espontani energètic de la persona, això no implica que només es tractin les vèrtebres, si no que s’integren teixits, òrgans, vísceres… És una comunicació amb la CVPi és també un diàleg amb les cèl·lules, durant el qual elles mateixes es comencen a moure i a coordinar el moviment de tensió/distensió.

És escoltar i seguir l’espontaneïtat sense manipular-la i, així, poder comprendre l’estat orgànic i psíquic de la persona.

La flexibilitat del moviment està íntimament relacionada amb els òrgans interns i la psique. Per exemple, quan el diafragma es relaxa, desapareixen les pors, les  ansietats… Quan el moviment espontani flueix la psique també flueix. La practica del iuki fa que ens flexibilitzin i es desbloquegin els teixits endurits i tornin a la seva fluïdesa natural i integral.

Quan la respiració espontània és ampla i flexible, notarem el poder de sanació i veurem que nosaltres som el nostre propi mestre.

No es pretén curar, sinó permetre i orientar cap a la coordinació de la CVP. Segons els científics, el iuki és considerat com la radioactivitat dins del cos.

Noguchi va dir que el K i Y son pràctiques aparentment senzilles però decisives per que cadascú resolgui la TPE i cultivi per ell mateix la seva salut i conegui  la seva naturalesa i energia biològica motora psíquica .

Quan perdem el contacte amb l’activitat autònoma (l’energia que sosté la nostra existència ), llavors la vida s’esfuma, tant si estem malalts com sinó.

GYOKI

El Gyoki tracta de dirigir la respiració concentrada. El fem servir per recolzar les pràctiques de iuki i katsugen.

La respiració és el motor de tot moviment, i decisiva com a reguladora de la coordinació de l’Organisme.

És un acte senzill i present en tots nosaltres només hem de  desenvolupar-lo.

Quan sorgeix instintiu i sense voler, cada acte fa just el més adequat a les diferents situacions. Noguchi

“Quan perdem el contacte amb l’activitat autònoma (l’energia que sosté la nostra existència), llavors la vida s’esfuma, tant si estem malalts com si no”

Haruchika Noguchi

Facilitadora Mª Rosa Plans