retocades3

Les quatre dimensions

Les quatre dimensions

Cadascú de nosaltres disposa dels recursos necessaris per a prendre les decisions coherents amb la direcció que vol donar a la seva vida. Cada persona és única i irrepetible, com també ho són els seus recursos, les seves decisions i, en definitiva, la seva existència.

1.Dimensió física

El cos és la part més tangible,  evident i material de la persona i cal tenir-ne cura, tant internament com externament. Aquest fet ens exigeix un primer compromís que ens porti a assolir  una relació més profunda i satisfactòria  amb el nostre cos, les seves necessitats i els seus desitjos.
És essencial reconèixer el cos i atendre’l  bé: des de l’alimentació, passant per  la pràctica de l’activitat física i per envoltar-nos d’entorns de confortabilitat, tant a la llar com a la natura, fins a incorporar també espais de relaxació i descans,  així com expressant un estil propi mitjançant els colors, el moviment, la roba i  l’aspecte extern, tot plegat sempre d’acord amb la nostra essència.

2.Dimensió emocional

Les emocions estan permanentment en nosaltres, les identifiquem però sovint no les gestionem bé. Viure-les amb intensitat o ponderar-les és un art que es pot aprendre.

Moltes de les nostres emocions han estat reprimides per la nostra cultura o tradició i no les hem experimentat amb plenitud. D’altres, ens desborden i ens situen en estadis de tristor, de depressió, de tancament en nosaltres mateixos, de manca de valoració del valor de la vida…

L’adquisició de la flexibilitat i la consciència emocional seran les habilitats disponibles per evitar haver de sotmetre’ns  a emocions aclaparadores i desplaents. El compromís amb la dimensió emocional ens aporta  la seguretat i la confiança necessàries per gaudir de relacions personals i interpersonals saludables.

3.Dimensió mental

Estem tant acostumats a pensar d’una manera automàtica i gairebé inconscient que hem acabat per perdre la referència del veritable poder de la nostra ment. I és que poca gent s’atura a reflexionar, ni tan sols per un moment, si la cursa dels seus pensaments li serà realment productiva. I encara menys persones semblen estar disposades a admetre l’extraordinari poder creador de les idees.

El compromís amb aquesta dimensió implica abandonar certs hàbits mentals que ens limiten i ens fan perdre oportunitats. Si entenem que els pensaments creen la realitat, afrontarem els canvis i els imprevistos amb una actitud positiva que ens resultarà més favorable a tots els nivells. Fins que no puguis afirmar: “sóc qui sóc com a conseqüència de les meves eleccions” i “construeixo el meu  futur”, en comptes de pensar: “avanço cap al meu  destí”

4.Dimensió espiritual

La dimensió espiritual és molt subtil i uneix el cos, el pensament i les emocions. Afavoreix un equilibri que aporta una personalitat íntegra que dóna resposta a un propòsit individual i a uns principis universals. L’espiritualitat és la consciència superior del jo i, sens dubte, és pot aconseguir viure-la.

Ens pot inspirar el fet de pensar que cada gota d’aigua és necessària per formar un llac. De la mateixa manera, cada persona és única i irrepetible i, les altres, són imprescindibles per completar el món del qual forma part. Tot està absolutament connectat!

grafica dimensions-02